Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výše mzdy není důležitá, důležitější je, co si za mzdu můžete koupit. A v tom ohledu na tom nejsme zase tak strašně špatně.

0 0
možnosti
Foto

Tak v tomto ohledu jsme na tom hůře než ve všem ostatním. A proti ostatním.

0 0
možnosti
PK

Vezmu-li nominální údaje, tak máme cca poloviční HDP na hlavu proti Německu (Rakousku) a mzdy cca 30%. Takže prostor pro zvyšování je. Tím neříkám, že by měly být stejné. Ale poloviční určitě.

1 0
možnosti
Foto

Ano zrušením povinných odvodů, by se mohly mzdy zvýšit.

2 0
možnosti
Foto

Kristabohajeho! To je ale blábol Rv

Mimochodem: Vám se zdá 140.000,- Kč hrubého málo? Tak mi tu práci dohoďte. Já to beru, šéfe!

3 0
možnosti
KL

Ale to je vcelku normální. Když se prodavačka podívá na superhrubou mzdu, má tam kolem 75 tis. Jo, výsledek na pásce je jiný.

0 0
možnosti
Foto

Mně nevadí vydělat si jenom 17 000 korun, mně vadí kurs koruny. A to už neovlivním, to bych musel vzít útokem ČNB s její sterilizační politiku, která už provádí déle než dvacet let.

0 0
možnosti
Foto

Skoro polovinu toho co dělník vyprodukuje a mohl by to obdržet ve formě mzdy spolkne nenasytný stát a když si pak jde za tu polovinu něco koupit, skoro ze všeho mu stát vezme ještě pětinu. Za to dostane upadající školství a zdravotnictví, ochranu ve formě botiček na jeho autě nebo pokut a stále větší a větší závislost na systému, který umožňuje vládnoucí kastě hrát si na bohy.

Mezi tím cílenou indoktrinací nasměruje hněv těch, co opravdu pracují a vytváří nějaké hodnoty, na ty co ho zaměstnávají a celý ten systém ekonomicky udržují v chodu.

2 0
možnosti
Foto

Ve skutečnosti jsou služby soukromníků díky existenci transakčních nákladů vždy dražší než služby veřejného sektoru.

0 5
možnosti
Foto

Na první pohled pěkné.

0 1
možnosti
PB

P49e47t13r 94B20u44r64i15a97n

22. 11. 2019 19:52

Docela dobrá revoluční agitka. A na tu soběstačnost prázdných regálů za komoušů si taky dobře pamatuju.

A mimochodem, jak to že lidé pracující v těch montovnách pro Němce berou dvakrát takové mzdy než dělníci produkující české výrobky a vy tvrdíte pravý opak, to nám taky vysvětlíte?

4 0
možnosti
VH

Ano, po revoluci mnohé se mnohé podniky položily. Některé, arci, díky privatizaci (zejména do českých rukou - na dluh). Většina podniků se však položila proto, že jejich výrobky nebyly na otevřeném trhu konkurenceschopné. A příkazy RVHP už nebyly. To je případ Zetoru, Tatry (nikdo nechtěl tento typ náklaďáku), Jawy (vzduchem chlazený dvoutakt, když ve světě frčely vodou chlazené čtyřtakty), .....

Většina výrobních podniků se udržela proto, že je koupil zahraniční kapitál. Pravda, téměř za babku, ale s výhledem obrovských investic do jejich záchrany. Že je typickým příkladem Škoda - auto netřeba uvádět. Ty investice nikdo nevkládal pro srandu králíkům, ale pro tvorbu zisku. Tak je rozloženo vlastnictví - důsledek především čtyřicetiletého drancování této země.

Hlad po zaměstnancích je celostátní, není primárně způsoben dislokací podniků.

Peníze na účtech rostou? Komu. Podnikům. Podniky mají zisky? Mají - a většinu investují. To jen neznalé děsí ta číselná výše zisku.

Chcete zvýšit minimální mzdu, nebo mzdu Vámi uváděného dělníka 17 tis. (předpokládám, že mlčky mluvíte o čistém)? No dobře. O kolik? O čtvrtinu? Jenže pak musíte o čtvrtinu zvýšit plat i mistrovi, konstruktérovi, Vámi uváděným IT, šéfům. Klesne zisk? Jak se to projeví? Především tak, že nebude na obnovu a inovaci. Že budeme ještě upadlejší. Tam, kde si půjčili na výraznou inovaci (s tím, že budou hradit půjčku z budoucích zisků) náhle zisk nebude stačit na splátky a podnik půjde do kopru. A tam, kde je dnes zisk minimální půjdou do ztráty a podnik zavřou raz-dva. Nebojte - tohle Venezuela s přizvukováním Babiše a Hamáčka brzy zařídí.

Nezaměstnanost téměř nulová - kde se tedy vezme ta pracovní síla, i když se bude platit dvojnásobek? Proto se zvou zahraniční dělníci. Že v ČR prostě nejsou.

A potomci ROH? Ti mají nesmyslné požadavky desetkrát do roka. Asi nečtete ani neposloucháte zprávy.

3 0
možnosti
PK

Kde se vezme ta pracovní síla, i když se bude platit dvojnásobek ... Nechápu Vaši logiku. Za vyšší výdělek osobně zastanu více práce; bez dopadu na kvalitu a dlouhodobě. Nejde to všude ale v hodně případech. Myslíte si, že prodavačka v LIDLu má nižší produktivitu než v Německu? Myslíte si, že by LIDL položilo platit tady stejnou reálnou (ne nominální) mzdu jako doma. Vůbec ne. Trochu by zdražil, to ano. Všechno je jen o tom, kdo co vybojuje. Středula dělá svoji práci, řada věcí z jeho strany se mi nelíbí nebo mohlo by to být lepší. Ale furt je to relativně beránek proti takovému Verdi.

Stačil relativní nedostatek pracovní síly a mzdy se začaly hýbat. Ono to není jednoduché přestěhovat se dále, dále na Východ. Srovnejte si podíl mezd na HDP, které jakž takž měří výkon ekonomiky, německém a českém.

0 0
možnosti
TD

"Cožpak 140000 hrubého do dvousměnného provozu je normální?"

Mno, za ten dvousměnný provoz by mi to nestálo, ale neřekl bych, že je to vyloženě špatná nabídka ;-)

Ale vážně. Jestliže někdo nabízí 14.000 hrubého, tedy +- minimální mzdu, je to jeho právo. Stejně je právo zaměstnance požadovat třeba těch 140.000 hrubého. V obou případech zřejmě nedojde k vzájemné dohodě, takže holt na ÚP můžete vidět takové nabídky. Visí tam a visí a visí. Proč Vám to vadí? Reálně za tak nízkou mzdu pracuje asi jen 10 % zaměstnanců (dolní decil je nyní 14.955 Kč, medián je již přes 29 tisíc Kč).

Chce to možná také od těch špatně placených zaměstnanců trochu aktivity, aby v době historicky nízké nezaměstnanosti zvedli kotvy a našli si lépe placené místo. To je rozhodně rychlejší a spolehlivější cesta k vyšší mzdě než naříkat na lakomé podnikatele - a ano, jistě jsou i takoví. A nebo má firma opravdu problémy a víc dát nemůže. Ale jestliže tam pracuji, tak není moje starost nad tím hloubat - prostě si najdu lepší flek a nazdar, hákujte si tu za 14 K brutto sami, no ne?

2 0
možnosti
VH

Je také třeba poznamenat, že v tom 1. decilu jsou ve značné míře zaměstnanci, u nichž se počítá se spropitným (číšníci, kadeřnice, ..).

1 0
možnosti
JL

Pane Petre Simiku.Jiz prvni vety jsou ve vasem clanku presne podle socialisticke ucebnice. Ale trochu rozboru neuskodi.

Je treba oddelit mzdy nevyrobni casti obyvatelstva od te vyrobni. Je treba take upresnit ctenarum, kdo vlasne vytvari hodnoty pro tuto nevyrobni cas obyvatelstva. Take mit moc v rukou politiku menit cely system odmen, je ukazka, kde je nase dira v teto koncepci. Pomaha politikum v ukazce solidarity a vytvari politicke plusy na ukor vyrobni spolecnosti.

Sestaveni urciteho klice pro tento cely system odmen nevyrobnich clenu spolecnosti, je zakladem fernosti pro obe casti. Stejneho systemu je take treba v odmenach samych politiku. (na priklad v % prumerne mzdy prave tech vyrobnich clenu). Za 26 let CR chytra spolecnost neco podobneho jiz mohla mit.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS