Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O závislosti všeobecně

Každý člověk je na něčem závislý. Neexistuje člověk bez závislosti. A tento článek, asi nebude jediný, píši z pozice člověka s razítkem v lékařské dokumentaci, že jsem závislý. 

Závislost. Lze nějak definovat závislost? Ano lze a je to velmi jednoduché :  Závislost je každá nadměrně vykonávaná činnost, kterou člověk vykonává. A každá taková nadměrně vykonávaná činnost se může stát pro člověka škodlivou.

Závislý můžete být na čemkoliv. Nejen na alkoholu, na cigaretách, na drogách, ale i na chůzi, na nákupech, na vaření, na jízdě na kole atd. Dokonce i dýchání je vlastné závislost. Chcete - li žít, musíte dýchat. Ale sami se můžete rozhodnout, že už dýchat nechcete. Je to vaše volba. Buhužel se může stát, že vás ostatní budou zachraňovat, a i když jste se rozhodli zemřít, to je následek nedýchání, tak vám okolí nedovolí se této závislosti zbavit.

Údajně se druhy závislostí dají dělit na pozitivní a záporné. To není pravda. Každá závislost škodí. Představte si alkoholika, který přestane pít a má dilema, co s volným časem. Tak začne jezdit na kole. A rodina, aby ho podpořila, tak jezdí s ním. Je to přece tak zdravé i pro nás. Začneme 5 km jednou týdně  tělo si zvykne tak si dáte 10km 5krát týdně. A už se může stát, že to někomu z rodiny vadí, tak přestane. A dostane se do kleští vlastního já, mně to nebaví a rodinného celku, podporujeme tátu. A už je tady rozpor, problém. Taky se může stát, že neustále zvyšujeme počet km a každý den. A už to v negativním smyslu ovlivňuje můj život i život rodiny. Bez denního počtu km už nejsem schopen fungovat. Opět zanedbávám rodinu, upředňostňuji sám sebe na úkor ostatních. A tak jsme se z původně pozitivní změny dostali opět ke škodlivé závislosti.  Takže ze závislosti nikdo nikdy neuteče. Jen ji zamění za jinou.  Dnes lidé neustále tzv překonávají sami sebe, extrémní závody. Už to není prvotní radost. Už je to nutnost a tedy škodlivá závislost. Heslo Dnesky rekord, zítra norma, neplatí jen ve výrobním procesu.

Jsem závislý. Jsem troska? Ne, nejsem. To je pouze hodnocení mého okolí a odborníků, kteří pro správného člověka vytvořili životní program, který by  každý měl dodržovat. A pokud se odchýlíš, už nejsi správná součást kolektivu. Pak se musíš podřídit, vrátit se zpět do stáda nebo musíš odejít.  Jsi označen za trosku a už s tebou kolektiv nechce nic mít. Znám to. Je těžké naučit se být sám. Sám se sebou. A přitom to může být počátek cesty . Nové cesty.  Nenechte si do hlavy vložit program, že jste troska.  Několika jedincům to může pomoci, ale většinu to stáhne zpátky. Uměle ve vás vytvoří pocit viny a z pocitem viny se těžko žije.  Své o tom mohou vyprávět křesťané, kterým jejich vůdcové neustále připomínají, že jsou zatíženi prvotním hříchem. Je to blbost,  ale když vám to někdo vnutí do hlavy, jak s tím potom chcete fungovat? Tomu říkámm skutečná dědičná závislost, protože už od dětství vám to rodiče vtloukají do hlavy. Už od dětství žijete s pocitem viny. No není lepší začít pít?

Závislost. Lze se zbavit závislosti? Nelze. Pokud to někdo tvrdí, tak lže. Jen se s tím musíte naučit žít. Proč se tolik lidí vrací zpět do léčebny či navštěvuje psychology?  Protože po nich požadujeme silové řešení zbavení se závislosti. To většinou nefunguje. Čím víc se něčeho chcete zbavit, tím více to přitahujete. 

A na závěr text od Senecy : Zdrženlivost je obtížná na začátku. Později touha oslábne, protože se unaví a zeslábne to, čím toužíme. Pak si žaludek začne vybírat a je nám protivné, čeho jsme dříve byli lační. Nakonec touhy úplně odumřou. Není však trpké postrádat to, po čem jsi přestal toužit. Vidíte, že už v Římě se problém závislosti řešil, takže nic nového pod sluncem. 

Tak zas někdy příště.

 

 

 

 

Autor: Petr Šimík | neděle 8.9.2019 11:06 | karma článku: 13,22 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Petr Šimík

Brexit je jedna bitva, válka začíná

Evropa a její osud je dost problematický. A zánik Evropské unie je cesta špatným směrem. Pokud se rozdělíme na pidistátečky jen kvůli národnostnímu egu, je to špatně. Pořád jsme neprozřeli a spíme.

1.2.2020 v 17:30 | Karma: 0 | Přečteno: 114x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

Hrdost. Pýcha. Dvě vlastnosti, kterých se člověk zřejmě nikdy nezbaví. Obě jsou založené na stejném pocitu, ale zatímco hrdost nás může posunout dál, tak pýcha předchází pád.

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0 | Přečteno: 156x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Dějiny lidstva

Dějiny lidstva nebyly, nejsou a nikdy nebudou dějinami Židovského národa. Den Obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je špatně nastavený už jen dle názvu.

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

O antisemitismu

Židé nemají právo si stěžovat. Už tak jsou protěžováni. Aneb má odpověď panu Altmanovi na údajně nový holocaust. A jiným, kteří se tímto tématem zabývají.

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

AD ,, Chvála nerovnosti'' od pana Hinka

Nesouhlasím s tímhle hodnocením. V podstatě jen potvrzuje myšlení bílého evropana o nadřazenosti určité skupiny lidí. Jenže tahle planeta je zde pro všechny k užitku.

19.1.2020 v 11:20 | Karma: 7,41 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Vystudoval jsem SPŠ elektrotechnickou, pracuji jako skladník. Zajímaji mne věci od historie až po kosmos. Z TV programů sleduji nejraději ČT2 a ZOOM.

Seznam rubrik