Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Tomáši Halíku, děkuji, že jste

Děkuji, že jste právě takový, jaký jste. Že budíte odpor ve své vlatní církvi, tomu se nedivím. Ale u nekřesťanů? To je úspěch.

Vaše osoba je pro mne nadějí, že v tak zatuchlé organizaci, jakou římskokatolická církev je, se najdou lidé jako VY. I když je to vaše Alma Mater, vaše otevřené proslovy  jsou pro mne světýlkem na konci tunelu. Popravdě řečeno, vaše slova o zabiti, sdílím. Ve středověku už by vás upálili jak Mistra Jana Husa.  Dnes to však nejde takhle veřejně a navíc, by jste se z vyvrhele českého národa ze dne na den stal mučedníkem.  Bojovníkem za očistu církve. Jako Jan Hus. To samé musí prožívat i současný papež František, který se snaží zaběhnuté soukolí trochu vychýlit  z toho pekla dogmatismu, z té zatuchlosti středověku, která v církvi vládne. 

Váš rozhled a otevřenost vůči jiným náboženstvím, je jediná možná cesta pro celé lidstvo.  Neexistuje jediný správný Bůh, jediná skutečně pravá cesta k Bohu. Bůh je dálnice a jednotlivá náboženství jsou jízdními pruhy na této dálnici. Měly by se vzájemně respektovat, ctít, protože vedou lidstvo na duchovní cestě poznání.  Problém je v tom, že je ovládli lidé zaslepení touhou po moci, po ovládání druhých, po bohatství těla. Sešli z cesty bohatství Ducha.  Proto se vzájemně nenávidí a snaží se jedna druhou zničit jakýmkoliv způsobem. A zatímco oni si sedí ve svých honosných palácích, tak se za ně nechávají zabíjet jejich ovečky, kterým dokonale vymyli hlavu.

Takže ještě jednou: Děkuji, že jste. Že jste svůj i v takovém kolosu. 

A teď můj názor na události kolem pohřbu pana Gotta, kde jste opět rozvířil vášně. Ale já s vámi souhlasím. Určitým způsobem. Protože toto téma vidím jinak. 

Položme si otázku: Pan Gott a jeho křesťanství? Projevil se někdy veřejně příslušností k Římskokatolické církvi?  V rozhovorech se otevřeně přihlásil k Bohu?  Kromě natáčení  většinou vánočních recitálů objevil se někdy v kostele? Objevil se někdy na mši při Svatováclavské  pouti?  Viděli jsme ho někdy na vánoční půlnoční mši? Viděli jsme ho někdy na Velehradě při oslavách Cyrila  a Metoděje? Tvrzení, že má náročný program, neobstojí. Tahle data a oslavy jsou v kalendáři pevně dány a program se dá přizpůsobit. Vždyť i svatbu měl v Las Vegas. Takže jaky ja vlastně byl křesťan, aby měl pohřeb v kostele. Věděl, že umírá, měl u sebe kněze? Nechal si dát poslední pomazání?  A takových otázek je hodně. Nezodpovězených.

Takže jaký byl skutečný důvod žádosti paní Gottové o pohřeb pana Gotta ve Svatovítské katedrále. Zcela pragmatický a i správný.  Pan Gott je současný český fenomén. Kde jinde se s ním rozloučit, když se dá očekávat velký počet účastníků? A ateističtí češi přijmou i rozloučení s Mistrem v kostele.  Přeci se nechcete loučit ve strašnickém krematoriu? 

Takhle z cela pragmaticky se na pohřeb pana Gotta je třeba se podívat.  Nebyl veřejným křesťanem, nijak se veřejně neprojevoval ve své víře k Bohu či k příslušnosti k římskokatolické církvi. Nebyl pro ni samotnou silou své celosvětové známosti nijak prospěšný.  V tom případě bych pohřeb v katedrále nedoporučoval. 

Na druhou stranu si opravdu zasloužil důstojné rozloučení.  V tom případě ano, souhlasím s rozloučením v katedrále. Pochybuji, že by Národní divadlo souhlasilo s rozloučením v budově Národního divadla.  Vždyť byl přeci umělec jako oni?  Nebo mohl prezident či premiér nabídnout rozloučení v některém ze sálů Pražského hradu? Proč tak neučinili? Vždyť je pan Gott začal zajímat až  po smrti, kdy z toho chtěli vytěžit plusové body.

Toť můj názor na dění, kolem úmrtí a pohřbu pana Gotta.

 

Autor: Petr Šimík | sobota 19.10.2019 12:47 | karma článku: 39,42 | přečteno: 10987x
  • Další články autora

Petr Šimík

Brexit je jedna bitva, válka začíná

Evropa a její osud je dost problematický. A zánik Evropské unie je cesta špatným směrem. Pokud se rozdělíme na pidistátečky jen kvůli národnostnímu egu, je to špatně. Pořád jsme neprozřeli a spíme.

1.2.2020 v 17:30 | Karma: 0 | Přečteno: 114x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

Hrdost. Pýcha. Dvě vlastnosti, kterých se člověk zřejmě nikdy nezbaví. Obě jsou založené na stejném pocitu, ale zatímco hrdost nás může posunout dál, tak pýcha předchází pád.

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0 | Přečteno: 156x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Dějiny lidstva

Dějiny lidstva nebyly, nejsou a nikdy nebudou dějinami Židovského národa. Den Obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je špatně nastavený už jen dle názvu.

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

O antisemitismu

Židé nemají právo si stěžovat. Už tak jsou protěžováni. Aneb má odpověď panu Altmanovi na údajně nový holocaust. A jiným, kteří se tímto tématem zabývají.

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

AD ,, Chvála nerovnosti'' od pana Hinka

Nesouhlasím s tímhle hodnocením. V podstatě jen potvrzuje myšlení bílého evropana o nadřazenosti určité skupiny lidí. Jenže tahle planeta je zde pro všechny k užitku.

19.1.2020 v 11:20 | Karma: 7,41 | Přečteno: 448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Vystudoval jsem SPŠ elektrotechnickou, pracuji jako skladník. Zajímaji mne věci od historie až po kosmos. Z TV programů sleduji nejraději ČT2 a ZOOM.

Seznam rubrik