Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J77a71n 30K50a49r28a38s78e48k

26. 8. 2019 12:19

na pojmu svoboda si zatim vylamali zuby vsichni filosofove, nebo lepe receno, nejakou skutecne fundovanou nadcasovou definici jeste nemame. V minulem stoleti prinesli zajimavy pohled na svobodu existencionaliste, ale i u nich existuji okrajove ohranicujici podminky (neexistence nejakeho planu - Boha) , s cimz by meli Hegel a Kant urcite problem. :-)

Bohuzel se na skolach filosofie nevyucuje a proto je spolecnost do dospelosti propustena v teto oblasti uplen bez vzdelani a vysledkem jsou mimojine i takove blogy.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem se snažil o definici svobody.

Svoboda je mít možnost použít své znalosti pro své vlastní potřeby s výjimkou agrese. To je stav o který bychom měli usilovat.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi, že pod slovem svoboda si každý může představit něco jiného a každý bude mít svoji pravdu. Protože objektivně svoboda neexistuje, jde o niterný pocit. Příklad: Člověk pracující u pásu a mizerně placený je z mého pohledu velmi málo svobodný, ale on sám si svobodný může připadat, protože je rád, že má výdělek, to někteří nemají. I práce na pásu může člověka bavit. Naopak já si připadám na horách hodně svobodná, ale jiným se může zdát, že svobodná nejsem, protože jsem tam musela jít, musela jsem vynaložit větší úsilí - zatímco jiní doma leží. A mají také pravdu.

0 0
možnosti

Svoboda není prázdný pojem - Existuje. Je to o svobodě volby. Je v různých podobenstvích - Absolutní svoboda - je vlastně anarchie. Rozumný člověk svou svobodu proloží odpovědností. Pak je sice zapleten do nejrůznějších povinností, nicméně je stále svobodnější, jako onen anarchista. Dobře je to vidět před sńatkem - člověk je svobodný doslova. Jako ženatý nabírá funkce - Manžel, otec, vychovatel, hospodář. Pořád je to ovšem o jeho svobodné volbě. Ta zdánlivá nesvoboda jej naopak naplňuje a osvobozuje! Má odpověď života - Proč vlastně žil a co si od toho vůbec sliboval. Anarchista - úklad chystá. Svoboda Ludvík - Přinesl nesvobodu ... :-)

0 0
možnosti
Foto

Souhlas, ale tu poslední větu jste si mohl odpustit, pane Miroslave. Navíc není pravdivá.

0 0
možnosti

Pletete pojmy a dojmy, zamněňujete svobodu a štěstí podsouváte, subjektionismus a omlouváte nesvobodu. V západním světě a jeho fylosofii je svoboda jasně definoivána a je to právě opak toho co píšete - je to právě rozhodovat se bez "hlavně pušky u hlavy". Nesvobodný může cítit štěstí úplně stejně jako svobodný, můžete se cítit vnitřně svobodný v době nejvyžší nesvobody, ale za objektivní svobodu bojovali lidé v Evropě tisíce let a nedáme si ji vzít.

1 0
možnosti

J79a16n 15K48a91r45a39s49e58k

26. 8. 2019 12:10

[...] V západním světě a jeho fylosofii je svoboda jasně definoivána a je to právě opak toho co píšete - je to právě rozhodovat se bez "hlavně pušky u hlavy". [...]

mezi tu zapadni filosofii patri i Sartre a ten rika, ze "clovek je odsouzen ke svobode" at s tou puskou a nebo bez ni.Takze bych rekl, ze nemate pravdu. (tedy alespon podle Sartra)

0 0
možnosti

Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina z nás obává..GBS;-D

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS